Hírek programokról, eseményekről, melyekben az Alapítvány szerepet vállalt

2022

Ilyen volt a 10. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor

Budapest – 2021. június 27. és július 3. között került megrendezésre a 10. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégiumban, Zuglóban. A fejlesztő táborban 11 résztvevő sajátította el a táborszervezői és vezetői készségeket, amiket rögtön ki is próbálhattak élesben: a délelőtti képzések után délutánonként a 25. KÖSZI Napvető mesetábor felnőtt vezetőinek segítettek a gyerekek táboroztatásában. A képzés vezetője idén Vilmánszki Borbála és Koknya Dorottya volt, a résztvevők szemszögéből Makó Barbara meséli el az élményeit.

2020

Ilyen volt a 9. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor

Budapest – 2020. július 5–11. között rendezte meg a Szívvel-Lélekkel Alapítvány a 9. SZIVI ifjúságivezető-képző tábort Budapesten az Evangélikus Középiskolai Kollégiumban a KÖSZI ifjú táborszervező-jelöltjeinek.

Táborvezetők akcióban – a vírus sem állíthatja meg az ifjúság képzését!

Bár a 2020-as nyári tábori szezon nem indult zökkenőmentesen, a Szívvel-Lélekkel Alapítvány így sem tántoríthatta el semmi attól, hogy képzéseket szervezzenek a KÖSZI önkénteseinek és ezáltal felejthetetlen élményeket szerezzenek a gyerekeknek.

2014

32. Megálló istentisztelet

Budapest – 2014. december 14-én vasárnap este immár 32. alkalommal vehettünk részt az ökumenikus Megálló interaktív istentiszteleten a KÖSZI lelkes fiataljainak szervezésében. A decemberi Megálló istentiszteletnek ezúttal kivételesen a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség adott otthont. Köszönjük nekik a meghívást és a kedves fogadtatást!

32. Megálló istentisztelet - Bolba Márta lelkész beszámolója

Budapest – Advent harmadik vasárnapja a józsefvárosi gyülekezetben valóban az öröm vasárnapja volt. Gombkötő Beáta szolgálatával gyerekistentisztelettel kezdtük a napot, melyen hittanosaink és testvéreik játszhattak együtt az oltártérben, s hallgathatták meg Keresztelő János történetében azt, hogy vannak, akik a Jézussal való találkozás útját készítik elő – írta szerkesztőségünknek küldött beszámolójában Románné Bolba Márta lelkész.

5. KÖSZI Karácsony

Budapest – 2014. december 13-án közös karácsonyozást szervezett önkénteseinek a KÖSZI, hogy az ünnepek előtt idén is egy vidám, meghitt hangulatú alkalommal hangolódjanak az ünnepekre. Személyes beszámoló.

Kőbányán járt a KÖSZI

Budapest – 2014. november 30-án, advent első vasárnapján a Kőbányai Evangélikus Egyházközség szeretetvendégségén vett részt a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért. Az önkéntesség témájában Kristell Caballero Saucedo, a Phiren Amenca Egyesült Államokból érkezett önkéntese, valamint Kelényi Zsolt, a KÖSZI elnöke tartott előadást, majd kerekasztal-beszélgetést.

31. Megálló istentisztelet

Budapest – 2014. november 23-án vasárnap este a Deák téri templomban ismét találkozhattak a fiatalok a Megálló istentiszteleten egy kis lelki felmelegedésre a KÖSZI önkénteseinek szervezésében. Személyes beszámoló!

13. Nyomkereső - késségfejlesztő tábor

Piliscsaba – 2014. november 14-16. között egy egészen új és egyedülálló tematikájú táborral jelentkezett a KÖSZI. Piliscsabán, a Béthelben rendezték meg a 13. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábort, amelynek vezetője Szabó Adrienn volt.

3. Mátrai csapatépítés

Mátranovák – Nyírmedpuszta – 2014. október 23-25. között a KÖSZI idén is megrendezte őszi csapatépítő hétvégéjét a mátranováki Lurkóheverdében. Az alkalom különlegessége, hogy ilyenkor a KÖSZI-sek egyáltalán nem dolgoznak, hanem emberi kapcsolataikat mélyítik, töltekeznek, és lelkileg készülnek a következő év szolgálataira. Személyes beszámoló!

30. Megálló istentisztelet

Budapest – 2014. október 19-én vasárnap este az utolsó meleg hétvége zárásaként ismét találkoztunk a Megálló interaktív istentiszteleten a Deák téri evangélikus templomban fiatalok és örök fiatalok nagy örömére a KÖSZI lelkes önkéntes csapatának szervezésében.

29. Megálló istentisztelet

Budapest – 2014. szeptember 21-én vasárnap este, a nyári szünet után, újra részt vehettünk a Megálló interaktív istentiszteleten a Deák téri evangélikus templomban, fiatalok és örök fiatalok nagy örömére, a KÖSZI lelkes önkéntes csapatának szervezésében. Személyes beszámoló.

KÖSZI évindító

Budapest – 2014. szeptember elején, igaz pár nappal az iskolások után, de a KÖSZI (Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért) is megnyitotta a 2014/15-ös tanévet, megkezdődött a programok tervezése. Kelényi Zsolt elnök vezetésével nyolc lelkes önkéntes gyűlt össze, hogy idén is sokszínű és érdekes témákat, táborokat, alkalmakat találjanak ki és szervezzenek meg kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

18. Napvető Kölyök - közösségépítő tábor

Piliscsaba – 2014. augusztus 10-16. között ismét a 3-8. osztályosoknak szóló KÖSZI Napvető Kölyök táboré volt a főszerep – legalábbis Piliscsabán, a jól ismert és megszokott táborhelyen, a Béthelben mindenképpen. Frenyó István táborvezetőnek és csapatának köszönhetően 72-en tölthették el együtt ezt az egy hetet hol napsütéses nyári, hol pedig már inkább őszbe hajló, esős időben. Az időjárás azonban még így sem fogott ki felkészültségükön: ha az A terv helyetti B tervet is elmosta a kicsinél nagyobb eső, a C terv volt az, ami a lehető legjobban sikerült!

18. Napvető Ifi - közösségépítő tábor

Piliscsaba – 2014. július 27 – augusztus 2. között rendezték meg a 18. KÖSZI Napvető Ifi közösségépítő tábort Piliscsabán, a Béthelben 7-12. osztályosoknak. Kelényi Zsolt táborvezetőnek és Szabó B. András lelki vezetőnek hála 54 fiatal gazdagodhatott igazi nyári élményekkel.

A KÖSZI a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón

Soltvadkert – A 2014 július 16-20-ig tartó tizedik Szélrózsát csodálatos helyszínen, a soltvadkerti tó partján rendezték meg, így a fürdőzés és a vízibiciklizés volt a főtevékenység a programok között. Fürödtünk reggel, délután, éjfélkor, csak villámláskor parancsolták ki az embereket a vízből. A strandolás önmagában is nagyon élvezetessé tette volna a fesztivált, de a Szélrózsa természetesen nem elsősorban erről szólt. A szervezők több hónapos munkájának köszönhetően egymást érték az érdekes programok, esténként pedig jobbnál jobb koncerteken bulizhattunk.

27. Megálló istentisztelet

Budapest – 2014. június 22-én vasárnap este immár 27. alkalommal vehettünk részt a Megálló interaktív istentiszteleten a Deák téri evangélikus templomban fiatalok és örök fiatalok nagy örömére a KÖSZI lelkes önkéntes csapatának szervezésében.

26. Megálló istentisztelet

Budapest – 2014. május 18-án vasárnap este immár 26. alkalommal vehettünk részt a Megálló interaktív ökumenikus istentiszteleten a Deák téri evangélikus templomban fiatalok és örök fiatalok nagy örömére , melynek szervezését a KÖSZI lelkes önkéntes csapatának köszönhetjük. Személyes beszámoló!

8. Életfonal - életvezetési tábor

Piliscsaba – 2014. május 9-11. között rendezte meg a 8. KÖSZI Életfonal életvezetési tábort a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért Piliscsabán, a Béthelben. A Nemes Anikó által vezetett, tinédzsereknek szóló tábor idén a „Győztes mindent visz?” mottó köré szervezte a hosszú hétvége mondanivalóját.

25. Megálló istentisztelet

Budapest – 2014. április 21-én a Húsvét, Jézus feltámadásának szellemében érkeztünk meg a KÖSZI által szervezett 25. Megálló istentiszteletre. Ezúttal Molnár Lilla teológushallgató prédikációját hallhattuk a látásról, tisztánlátásról, a világosság fontosságáról és fogalmáról az életünkben. Szöveg és fotó: Karakai Hanna.

24. Megálló istentisztelet

Budapest – 2014. március 23-án felcsendültek a jól ismert fiatalos dallamok a Deák téri evangélikus templomban: újra sor került a Megálló interaktív istentisztelet megrendezésére a KÖSZI szervezésében. Kendeh K. Péter evangélikus lelkész prédikációját hallgathattuk meg „Akadályok nélkül” mottóval: lelki akadályainkkal, gátlásainkkal, azok ártalmaival és hasznával nézhettünk szembe. Személyes beszámoló. Szöveg: Pellionisz Petra, fotó: Hanny Zsófia

3. KÖSZI est a Teológián

Budapest – Az Evangélikus Teológus Otthon kápolnájában rendezte meg 2014. február 27-én a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért bemutatkozó estjét Önként és Dalolva címmel. Az alkalom célja az volt, hogy az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) hallgatóinak bemutatkozhasson a KÖSZI, mint önkéntes fiatalokat fogadó és foglalkoztató szervezet. Szöveg: Szabó Adrienn, fotó: Hanny Zsófia

23. Megálló istentisztelet

Budapest – A minket körülvevő illúziókkal foglalkozott a Megálló interaktív istentisztelet, melyet 2014. február 16-án szokás szerint a Deák téri evangélikus templomban tartott meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért. Vajon mennyi illúzió vesz minket körül? Jobb-e illúziók között élni? Mi történik, ha rájövünk, hogy a valósnak hitt dolgok nem azok? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel érkeztünk meg a Megállóra, melyen Mézes Zsolt prédikált. Szöveg: Karakai Hanna, fotó: Hanny Zsófia

5. Téli berek - lélekmelengető tábor

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért, azaz a KÖSZI csapata idén ötödik alkalommal szervezte meg a Téli berek tábort 2014. január 23-26. között, Kismaroson.

5. Téli berek - lélekmelengető tábor

Kismaros – 2014. január 23-26. között új helyszínen, Kismaroson tartotta meg már ötödik alkalommal a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a Téli berek tábort. Közösség, vidámság, ige, ének, csapat, lendület – ezek a szavak mindenképpen értelmet nyernek, ha ellátogatunk egy KÖSZI-táborba. Szöveg: Kovács Viktor, fotó: dr. Horváth Márta

22. Megálló istentisztelet

Budapest – A január szürke ködébe burkolózva, mindennapos mókuskerekünkben forogva 2014. január 19-én vasárnap kaptunk egy ajándék-estét. Egy estét, amelyen bátorításra, útmutató világosságra, melegségre és békességre leltünk, mert naponta zötykölődő élet-villamosunk kicsit Megállóra talált Isten közelségében a Deák téri evangélikus templomban. A Megálló interaktív istentiszteletet már 22. alkalommal rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért szervezőcsapata, amelyen ezúttal Szántó Enikő evangélikus lelkész prédikált. Szöveg: Pellionisz Petra, fotó: Hanny Zsófia

2013

4. KÖSZI Karácsony

Budapest – 2013. december 14-én közös karácsonyozást szervezett önkénteseinek a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért, hogy az ünnepek előtt együtt hangolódhassanak rá karácsony szellemére egy kötetlen esti összejövetel keretében. Személyes beszámoló. Szöveg: Nemes Anikó, kép: Hanny Zsófia

21. Megálló istentisztelet

Budapest - 2013. december 15-én a Deák téri evangélikus templomban tartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért az interaktív istentiszteletét, a Megállót. Az adventi alkalmon Szlaukó Orsolya igehirdetése és a kapcsolódó drámajáték is a szelídség témáját dolgozta fel karácsonyra készülve. Szöveg: Halász Endre, fotó: Haba Gábor

20. Megálló istentisztelet

Budapest – 2013. november 17-én a Deák téri evangélikus templomban tartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért interaktív istentiszteletét, a Megállót. Dr. Varga Gyöngyi igehirdetése a türelem, tűréshatár, bizalom és hitetlenség témakörét járta körül. A résztvevők az interaktív drámajáték során beleélhették magukat a Jézus színeváltozását ábrázoló oltárkép egy-egy szereplőjének helyébe is. Szöveg: Halász Endre

2. Mátraszentimrei csapatépítés

Mátraszentimre – Az önkéntes munkát végzőknek különösen is szüksége van olyan alkalmakra, amikor mások helyett egymásra, és magukra is figyelhetnek. Ezt felismerve jutottak el a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért tagjai 2013. október 25-27. között két-három nyugodt napra a Mátrába egy csapatépítő hétvégére. Szöveg: Schneller Domonkos, fotó: Halász Endre, Hanny Zsófia és Schneller Domonkos

19. Megálló istentisztelet

Budapest – 2013. október 22-én ismét a Deák téri evangélikus templomban tartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért az interaktív istentiszteletét, a Megállót. Az alkalom az Én vagy/ok te? címet viselte. Lelkészként szolgált Kovács Viktor evangélikus lelkész, az istentisztelet hangulatát és Isten üzenetének tolmácsolását pedig a Mentactor drámacsoport és a Megálló zenekar segítette. Szöveg: Szabó Adrienn, fotó: Hanny Zsófia

12. KÖSZI Tábortalálkozó

Piliscsaba – 2013. október 11-13. között rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 12. KÖSZI Tábortalálkozót a Béthel Missziói Otthonban, mely a 3-12. osztályos gyerekeknek, fiataloknak szólt. Az őszi hétvége szeretettel várta a KÖSZI évközi táborainak, a Téli berek, Életfonal és Napvető táborok résztvevőit, de olyanokat is, akik az elmúlt évek során ismerték meg a szervezetet. Szöveg: Pellionisz Petra, fotó: Keveházi D. Sámuel

18. Megálló istentisztelet

Budapest – Idén is kíméletlenül beköszöntött a szeptember. A gyermekek visszaültek az iskolapadba, előkerültek a sálak és kabátok, a KÖSZI azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért, pedig útjára engedte az idény első Megállóját. A 2013/2014es év az Horizonttágítás téma köré épül fel. Idén – rendhagyó módon – az ifjúsági szövetkezet a hónap utolsó előtti vasárnapjain rendezi majd ezeket az alkalmakat, így találkoztunk a nyári táborozások után 2013. szeptember 22-én. Az istentisztelet mottója a Hatalmi harcaink volt.

Lelkész akcióban - a SZIVI elméleti és a KÖSZI gyakorlati tapasztalatai bővíthették az Evangélikus Hittudományi Egyetem tudástárházát

Budapest – A SZIVI, azaz a Szívvel – Lélekkel Alapítvány csapata 10. éve szervez táborszervezők számára képzéseket, a KÖSZI, vagyis a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata pedig 17. éve rendez gyermek- és ifjúsági táborokat. 2013. elejére a két szervezet ezt a tudást és gyakorlati felkészültséget elméletté formálta: Benkóczy Péter, Kelényi Zsolt és Pellionisz Petra a korábbi évek tapasztalatait, küzdelmeit és élményeit osztották meg az EHE hallgatóival. A Szabóné Mátrai Mariann nevével fémjelzett „Lelkész akcióban” nevet viselő szemináriumon 17 hallgató vett részt a 2012/13-as tavaszi félévben. Szöveg: Pellionisz Petra, fotó: Kelényi Zsolt.

17. Napvető Kölyök - evangélikus közösségépítő tábor

Piliscsaba – 2013. augusztus 11-17. között a piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthonban tartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 17. Napvető Kölyök – evangélikus közösségépítő tábort. A több, mint hatvan 8-14 éves gyerekből és vezetőikből álló csapat táborvezetője Frenyó István volt. Szöveg: Románné Bolba Márta, fotó: Danek Kristóf, Horváth Laura, Keveházi D. Sámuel

17. Napvető Ifi - evangélikus közösségépítő tábor

Piliscsaba – 2013. július 28 - augusztus 3. között rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 17. Napvető – evangélikus közösségépítő tábor 7-12. osztályosoknak szóló turnusát a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban. A Kelényi Zsolt által vezetett Napvető Ifi tábor egy 65 fős közösségnek ajándékozott felejthetetlen nyári napokat. Szöveg: Pellionisz Petra, fotó: Keveházi D. Sámuel

A KÖSZI szolgálata a Csillagponton

Mezőtúr – A kétévente megrendezett Csillagpont Református Ifjúsági Találkozót 2013. július 23-27. között egy kedves kis alföldi város, Mezőtúr látta vendégül. A szervezők kétféle szolgálatra is felkérték a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapatát: önkénteseink a kamaszoknak szóló délelőtti beszélgetéseket vezették, illetve egy külön KÖSZI-teremben a betérők ízelítőt kaphattak a KÖSZI interaktív, kreatív programjaiból. Személyes morzsák. Szöveg: Halász Endre, Kis Szabolcs Máté, Mosa Diána, Szeli Noémi. Fotó: Halász Endre, Szeli Noémi.

Kalandra hív a Napvető tábor

Budapest – Különlegesen izgalmas és egyedülálló témával készül idén nyárra a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata. A 17. alkalommal megrendezésre kerülő Napvető evangélikus közösségépítő tábor mottója: „Időutazás Jézussal”. A Napvető Kölyök – gyerek, illetve a Napvető Ifi – tizenéves táborozói egy virtuális barangoláson vehetnek részt 2013. július 28 – augusztus 3., illetve augusztus 11-18. között, melynek során régmúlt évszázadokba, jellegzetes történelmi korokba látogathatnak el. Pellionisz Petra, a Napvető táborok kreatív tartalmi vezetője adott interjút az evangelikus.hu-nak. Szöveg: evangelikus.hu

17. Megálló istentisztelet

Budapest – 2013. június 2-án a Deák téri evangélikus templomban ismét megtartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért interaktív istentiszteletét, a Megállót a gyülekezet segítségével. Az alkalom a Mással-hangzó címet viselte, amiben az összetartozás, összefogás krisztusi lelkületét ismerhettük meg. Lelkészként szolgált Szabó B. András, a Pestújhelyi Evangélikus Egyházközség vezetője. Az istentisztelet hangulatát és Isten üzenetének tolmácsolását a Szívvel – Lélekkel Alapítvány Hangszórók zenekara és Mentactor drámacsoportja segítette. Szöveg: Bonnyai Zsuzska, fotó: Malík Mátyás

Pünkösdi vigília a MEÖT-nél

Hagyomány szerint idén is megrendezte a Pünkösdi Zenés Vigíliát a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Ifjúsági Bizottsága a Teológiai Keresztyén Egység Bizottsággal együtt, 2013. május 17-én, pénteken, 18-20 óraig. Szokás szerint Pünkösdöt megelőző pénteken volt a zenés vigília. A vigília virrsztást jelent, ami nem szó szerint történt alkalmunkon, hiszen csupán két órát voltunk együtt. Mégis a lelkünk, átvitt értelemben virrasztott. A virasztás olykor kell, hogy képesek legyünk megerősödve, szükség esetén az akadályokat leküzdeni az Isten Szentlelke ajándékaival.

16. Megálló istentisztelet

Budapest – Gáncs Tamás evangélikus lelkész szolgálatával zajlott 2013. május 5-én a Megálló interaktív istentisztelet, melynek helyszíne ezúttal is a Deák téri evangélikus templom volt. A tolerancia kérdését egy újabb irányból közelítettük meg: a hasonlóságok, különbözőségek, az egyén és közösség viszonyának mibenléte felől. Az alkalom során a Megálló zenekar, és a Szívvel – Lélekkel Alapítvány Mentactor amatőr drámacsoportja működött közre. Szöveg: Leichter Lilla, fotó: Daku Sándor és Kovács Orsolya

7. Életfonal - evangélikus életvezetési tábor

Piliscsaba - 2013. április 25-28. között rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért, valamint a Szívvel – Lélekkel Alapítvány a 7. Életfonal – evangélikus életvezetési tábort 7-12. osztályosok számára dr. Horváth Márta vezetésével. A tábor mottója: „Tedd jobbá a világot!” volt. Szöveg: Pellionisz Petra; fotó: Keveházi D. Sámuel.

15. Megálló istentisztelet

Budapest – 2013. április 7-én a Deák téri evangélikus templomban ismét megtartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért interaktív istentiszteletét, a Megállót a gyülekezet segítségével. A lelkészi szolgálatot Bolba Márta végezte, az alkalom lebonyolításában pedig a Megálló Zenekar, a KÖSZI amatőr drámacsoportja és a Szívvel-Lélekkel Alapítvány működött közre. A téma ezúttal a jelenlét volt, az istentisztelet címe pedig „AzIstenadta.” Szöveg: Leichter Lilla, fotó: Kovács Orsolya, Román Péter

Napvető csapatépítő szervezőknek

Budapest – 2013. március 23-án megtartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 17. Napvető evangélikus közösségépítő tábor szervezőinek a felkészülést elindító csapatépítő tréninget. A Deák Téri Evangélikus Egyházközség klubhelyiségében egybegyűlt régi és új önkéntesek a nyár két legizgalmasabb táborának, a 3-8. osztályosoknak szóló Napvető kölyöktábor és a 9-12. osztályosoknak szóló Napvető ifitábor megszervezésére és vezetésére vállalkoztak. A csapatépítő tréning vezetését Benkóczy Péter evangélikus lelkész, tréner vállalta. A táborok idei mottója: „Időutazás Jézussal”. Szöveg: Zsirka Richárd, kép: Lőrincz Andi Luca

A KÖSZI szolgálata Piliscsabán

Piliscsaba – 2013. március 23-án a Piliscsabai Evangélikus Egyházközség konferenciáján segédkezett a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata. A Béthel Evangélikus Missziói Otthonba több család is érkezett egy meghitt közösségben eltöltendő szombati napra. Amíg a felnőttek beszélgetéseken vettek részt, a KÖSZI önkéntesei vigyáztak a gyermekeikre, illetve készültek nekik játékos programokkal. Személyes beszámoló! Szöveg: Harangozó Laura, kép: Verburg Bence

2. Hangra banda! - jótékonysági fesztivál

Budapest – 2013. március 9-én második alkalommal rendezte meg a Szívvel-Lélekkel Alapítvány a Hangra banda! jótékonysági fesztivált. Napközben családi programok és civil szervezetek várták az érdeklődőket, este pedig a fiatalok körében népszerű rock- és underground zenekarok adtak koncertet. A teljes bevételt rászoruló gyermekek táboroztatására fordítják. Szöveg: dr. Horváth Márta, fotó: Lépold Zsanett

14. Megálló istentisztelet

Budapest – 2013. március 3-án a Deák téri evangélikus templomban ismét megtartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért interaktív istentiszteletét, a Megállót a gyülekezet segítségével. Az alkalom a Karnyújtásnyira címet viselte, ami a böjt időszakában különösen kézenfekvő volt. Lelkészként szolgált Kendeh K. Péter, az istentisztelet hangulatát és Isten üzenetének tolmácsolását pedig a Mentactor drámacsoportja és a Megálló-zenekar segítette. Szöveg: Bonnyai Zsuzsanna, fotó: Kovács Orsolya

2. KÖSZI est a Teológián

Budapest – 2013. február 13-án a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért ismét ellátogatott az Evangélikus Hittudományi Egyetem kollégiumába, hogy népszerűsítse az önkéntes ifjúsági munkát, és egyben megismertesse tevékenységét a teológushallgatókkal. Személyes beszámoló. Szöveg: Nemes Anikó

Csendeshétvége Mátraházán a Piliscsabai Evangélikus Gyülekezettel

Mátraháza – 2013. február 9-10. között, a Piliscsabai Evangélikus Gyülekezet családjai a gyönyörű téli havas Mátraházán csendeshétvégét tartott. Ezen alkalomra érkezett egy felkérés a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért önkéntesei felé, hogy amíg a szülők nekik szóló programon vesznek részt, addig az apróságok ne unatkozzanak, így játékos, zenés programokkal készültünk nekik. Személyes beszámoló. Szöveg: Dr. Horváth Márta, fotó: Keveházi D. Sámuel

13. Megálló istentisztelet

Budapest – 2013. február 3-án a Deák téri evangélikus templomban ismét megtartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért interaktív istentiszteletét, a Megállót a gyülekezet segítségével. Az alkalom az Ál/arc címet viselte, ami a farsang időszakában különösen kézenfekvő volt. Lelkészként szolgált Smidéliusz Gábor, az istentisztelet hangulatát és Isten üzenetének tolmácsolását pedig a Mentactor drámacsoportja és a Megálló-zenekar segítette. Szöveg: Leichter Lilla, fotó: Kéri Csenge

4. Téli berek - evangélikus hitépítő tábor

Idén 4. alkalommal rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért csapata a Téli berek – evangélikus hitépítő tábort Nagybörzsönyben, az Evangélikus Gyülekezet Reménység házában Pellionisz Petra vezetésével. A tábor mottója a fiataloknak igen aktuális téma, „Hall engem valaki?” volt. Szöveg: Nemes Anikó, Gerlai Pál, fotó: Keveházi D. Sámuel

12. Megálló istentisztelet

Budapest – 2013. január 6-án, az idei év első Megálló interaktív istentiszteletére a megszokott helyen, ismét a Deák téri evangélikus templomban került sor, melyet a KÖSZI, azaz Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata szervezett. A Megálló istentiszteletek 12. alkalmán a Kőbányai Evangélikus Egyházközség lelkésze, Benkóczy Péter prédikált. Január 6-a Vízkereszt ünnepe, így ez a szimbolikus dátum több szempontból is meghatározta az alkalom mondanivalóját. A legfontosabb azonban most is az volt, hogy emlékeztessük magunkat – ez alkalommal éppen arra, hogy meg vagyunk keresztelve. Ez pedig ajándék és felelősségteljes lehetőség is egyben. Személyes beszámoló. Szöveg és fotó: Leichter Lilla

2012

KÖSZI karácsony

Budapest – 2012. december 15-én rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért karácsonyi estjét, ahol meghitt közösségben összegyűltek az önkéntesek, hogy együtt is megélhessék az igazi ünnepi hangulatot. Szöveg: Keveházi D. Sámuel, fotó: Kucsara-Csapó Dorottya

11. Megálló istentisztelet

Budapest – 2012. december 2-án, megszokott módon a hónap első vasárnapján, amely egyben Advent első vasárnapja is volt, ismét megrendezésre került a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért Megálló névre keresztelt interaktív istentisztelete a Deák téri evangélikus templomban. Az alkalom a Bizalom címet viselte, az idei „Összhangban” tematika egy újabb aspektusát mutatta meg nekünk. Szöveg: Lőrincz Andrea Luca, kép: Kéri Csenge

10. Megálló istentisztelet

Budapest – 2012. november 4-én, a megszokott módon a hónap első vasárnapján ismét megrendezésre került a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért Megálló névre keresztelt interaktív istentisztelete a Deák téri evangélikus templomban. Az alkalom a „Meg-oldás” címet viselte, az idei „Összhangban” tematika egy újabb aspektusát mutatta meg nekünk. Személyes beszámoló. Szöveg: Leichter Lilla, kép: Mosa Diána

Diákcsendesnap az aszódi evangélikus gimnáziumban

Aszód – 2012. október 27-én az aszódi evangélikus gimnázium felkérésére az iskola őszi diákcsendesnapjának szervezésében és lebonyolításában vett részt a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért. Szöveg: Czombos Dorottya, kép: Kondella Mihály

KÖSZI Tábortalálkozó

Piliscsaba – „Hosszabbítás Jézussal” címmel rendezte meg tábortalálkozóját a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért 2012. október 12–14. között. A piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthonban tartott KÖSZI-tábortalálkozón közel ötven gyerek és fiatal vett részt, a lelkészek Szabó B. András és Asztalos Richárd, a táborvezető Kelényi Zsolt volt. Szöveg és fotó: dr. Horváth Márta

9. Megálló istentisztelet

Budapest – 2012. október 7-én, a megszokott módon a hónap első vasárnapján ismét megrendezésre került a KÖSZI, azaz a Kersztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért Megálló névre keresztelt interaktív istentisztelete – ezúttal a Fasori evangélikus templomban. Bár minden alkalom elején elhangzik, „senkit nem akarunk mozdulatlanul hagyni”, s az interaktivitás, a közösségben való létezés mindenkor megérinti a gyülekezet tagjait, ezúttal azt hiszem, még igazabb volt, hogy legbelsőbb lényünk sem maradt mozdulatlan! Szöveg és fotó: Mosa Diána

Terítéken a KÖSZI - Asztali beszélgetések a Deák téren

Budapest – A Deák téri evangélikus gyülekezet évkezdő asztali beszélgetésén a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért közössége és sokszínű működése volt terítéken. A 2012. szeptember 9-én megtartott alkalmon a vezérfonal az együttműködés volt. Szöveg: Jarács Teodóra

8. Megálló istentisztelet

Budapest – Két dolog jelezte egyértelműen a nyár végét: az iskolakezdés és a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapatának szervezésében megvalósuló Megálló interaktív istentiszteletek újabb évadának kezdete. A Megállók közös vezérfonala 2012/13-ban az Összhangban címet viseli. A 2012. szeptember 2-án megrendezett idei első alkalom mottója „Kulcsaink egymáshoz” volt, ahol az egymáshoz és Istenhez vezető ajtók, utak, folyosók megtalálásáról hallhattunk. A Megálló most is a Deák téri evangélikus gyülekezet támogatásával jött létre, illetve a gyülekezet temploma adott otthont az alkalomnak. Szöveg: Leichter Lilla, kép: Endreffy Kornélia

16. Napvető Kölyök - evangélikus közösségépítő tábor

Piliscsaba – 2012. augusztus 12-18. között rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 16. Napvető – evangélikus közösségépítő tábor harmadik turnusát a Béthel Missziói Otthonban, mely a 3-8. osztályos gyerekeknek szólt. A Frenyó István által vezetett Napvető Kölyök tábor egy 73 táborozóból és táborszervezőből álló közösségnek adott felejthetetlen nyári napokat. Szöveg és kép: Horváth Márti

16. Napvető Ifi - evangélikus közösségépítő tábor

Piliscsaba – 2012. július 29. és augusztus 4. között rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 16. Napvető – evangélikus közösségépítő tábor második turnusát a Béthel Missziói Otthonban, mely – idén első alkalommal – a 13-18 éves fiataloknak szólt. A következőkben rendhagyó módon, életképekben szeretnénk bemutatni a Kelényi Zsolt által vezetett Napvető Ifitábor felejthetetlen nyári napjait és csaknem 70 fős közösségünk szívmelengető élményeit. Szöveg: Pellionisz Petra, kép: Keveházi D. Sámuel

16. Napvető Felvidék - evangélikus közösségépítő tábor

Garamkövesd – A 16. Napvető – evangélikus közösségépítő tábor első turnusát rendezte meg 2012. július 22-28. között a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és a Százdi Evangélikus Gyülekezet a szlovákiai Garamkövesden. Az élményekkel teli egy hétben a szlovák és magyar gyerekek Jézus hírnökeiről hallhattak nap, mint nap. Szöveg: Gengeliczki Barbara és Pellionisz Petra, kép: Gengeliczki Barbara

A KÖSZI a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón

Fonyódliget – Éppen két hete, hogy hazajöttünk a nyár legszebb hetéről, és még mindig újabb és újabb ott történtek ötlenek eszünkbe és még mindig lelkesen meséljük az idén itthon maradtaknak. A 2012-ben Fonyódligeten július 18-22. között megrendezésre került 9. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó egy igazi kultúrfesztivál, egy program, ahol fiatalok ezrei mutatják meg a világnak és természetesen Istennek, hogy Istenben járva sem „siralomvölgy” az élet, sőt! Szöveg: Mosa Diána, kép: Horváth-Bolla Zsuzsanna

7. Megálló istentisztelet

Budapest – 2012. június 17-én a Deák téri evangélikus templomban tartotta meg a a 7. Megálló interaktív istentiszteletet a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata. Az alkalom mottója „Példaképem, Jézus” volt, ahol dr. Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin lelkész prédikációja zárta le a 2011/12-es évadot. A dramatikus elemekkel színesített prédikációban hallhattunk Jézus ezerarcú szeretetéről, és arról, milyen fontos mások iránt érzett haragunk elengedése, mely a lelki békénket szolgálja. Szöveg: Leichter Lilla, fotó: Hanny Zsófia

Hangra banda! - jótékonysági fesztivál

Budapest – 2012. június 2-án a Szívvel-Lélekkel a Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány egész napos jótékonysági fesztivált szervezett Hangra banda! címmel, melynek bevétele teljes mértékben a rászoruló gyermekek táborozását segíti. Szöveg: Horváth Márti, fotó: Lépold Zsanett

Megálló istentisztelet - Bemutatkozó írás

Az Evangélikus Fiatalok Oldala már többször ajánlotta Programjai között a Megálló istentiszteleteket, most azonban egy cikket is megjelent az esemény egyik szervezőjétől, Haba Gábortól.

A KÖSZI a Reménység Fesztiválon

Budapest – A magyarországi keresztény közösségek a Billy Graham Evengélizációs Társasággal együttműködve 2012. június 1–3. között szervezték meg a Reménység fesztivált a Papp László Budapest Sportarénában. A KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért arra kapott felkérést a fesztivál szervezőitől, hogy a mozgássérült résztvevők mellé segítőket toborozzon. Szöveg: Komáromi Benedek, fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Diákcsendesnap a miskolci evangélikus gimnáziumban

Miskolc – 2012. május 17-én, mennybemenetel ünnepén az immár hagyományosnak számító diákcsendesnapját tartotta meg a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola. A diákok, tanárok és hitoktatók mellett ebben az évben a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért fiataljai is vezettek csoportfoglalkozásokat. Szöveg és kép: Gerlai Pál

Rendhagyó hittanóra a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban pünkösd ünnepén

Budapest – 2012. május 22-én rendhagyó hittanórát szervezett a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a Deák Téri Evangélikus Gimnázium diákjainak Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin iskolalelkész felkérésére. Az apropó pünkösd ünnepe volt, amelyről közösen beszélgettek és osztották meg egymással gondolataikat a diákok és a KÖSZI-sek. Szöveg: Lőrincz Andi Luca

Rendhagyó hittanóra a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban mennybemenetel ünnepén

Budapest – 2012. május 15-én rendhagyó hittanórát szervezett a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a Deák Téri Evangélikus Gimnázium diákjainak Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin iskolalelkész felkérésére. Az alkalom témája a mennybemenetel ünnepe volt, amelyről értékes gondolatokat osztottak meg egymással az önkéntesek és a diákok. Szöveg: Frenyó István, fotó: Kókai Réka

6. Megálló istentisztelet

Budapest – 2012. május 6-án a Deák téri evangélikus templomban tartotta meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata a 6. Megálló interaktív istentiszteletet a gyülekezeti ifjúság segítségével. Az alkalom mottója „Párkapcsolatban” volt, ahol Lénárt Viktor lelkész prédikációja szólt arról, Isten mit gondol a párkapcsolatokról. Miért rendelte, hogy kapcsolatban éljünk, hogyan élhetünk az ő rendelete szerint? Szöveg: Haba Gábor, fotó: Kucsara-Csapó Dorottya, Endreffy Kornélia

6. Életfonal - evangélikus életvezetési tábor

Piliscsaba – 2012. április 27–30. között rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 6. Életfonal evangélikus életvezetési tábort Horváth Márta vezetésével Piliscsabán, a Béthel Missziói Otthonban. A hosszú hétvégén – amelynek mottója „Közénk tartozol” volt – a táborozók a sztereotípia, előítéletek, kirekesztés, illetve ezek legyőzésének, a befogadásnak a témakörét járták körül. Szöveg: Horváth Márta, fotó: Keveházi D. Sámuel.

5. Megálló istentisztelet

Budapest – 2012. április 1-jén, virágvasárnap a KÖSZI azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért legújabb Megálló interaktív istentiszteletének a kőbányai evangélikus templom adott otthont. Az istentisztelet igei szolgálatát Szabó András, a pestújhelyi evangélikus gyülekezet lelkésze látta el. Szöveg: Jarács Teodóra, fotók: Kókai Réka

Napvető csapatépítő szervezőknek

Budapest – 2012. március 25-én tartotta első táborelőkészítő alkalmát a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért Napvető-csapata. Az összekovácsoló tréninget Benkóczy Péter evangélikus lelkész, tréner vezette. Idén először egyszerre két tábor csapata ismerkedhetett meg egymással, hiszen 2012-től a hagyományos Napvető kölyöktábor mellett megrendezésre kerül a Napvető ifitábor is, amely immár két korosztály számára biztosít tartalmas nyári programot. A közösségépítő táborok mottója idén: Jézus hírnökei. Szöveg: dr. Horváth Márta, fotó: Frenyó István

1. Hóeke sítábor

Gerlitzen, Ausztria – Ismét újdonsággal rukkolt elő a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata: 2012. március 15–18. között rendezték meg az 1. Hóeke sítábort Alsó-Ausztriában, Gerlitzenben. A teljesen kezdőktől a profi síelőkig mindenki megtalálható volt a csapatban. A kiadós síeléseket esténként társasjátékozás, éneklés követte. Személyes beszámolójukat olvashatjuk. Szöveg: Kardos-Horváth János, fotó: Horváth Márta, Kucsara-Csapó Dorottya, Frenyó István, Lőrincz Andi

4. Megálló istentisztelet

Budapest – A 2012. március 4-én tartott 4. Megálló interaktív istentiszteleten kissé rendhagyó módon bontotta ki az ige üzenetét a KÖSZI (Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért) csapata. Az igehirdető Koczor Tamás volt, aki nem félt meglepő eszközöket bevetni az ige jobb megértése érdekében. E célból két szálon futó drámát alkalmazott. Az egyik egy klasszikus színpadi jelenet formájában zajlott, míg a másik egy, a gyülekezet számára ismeretlen beépített hajléktalannak öltözött ember volt, aki zavaró tevékenységével borzolta a kedélyeket. Szöveg: Jarács Teodóra, kép: Endreffy Kornélia, Morva Judit

3. Megálló istentisztelet

Budapest – 2012. február 5-én a Deák téri evangélikus templomban tartotta meg a KÖSZI, azaz Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata a 3. Megálló interaktív istentiszteletet a gyülekezeti ifjúság segítségével. Az alkalom mottója: „Párbeszédben Istennel” volt, ahol Benkóczy Péter kőbányai lelkész prédikációja arról szólt, hogy mikor kell, mikor lehet Istenhez szólni. Válogat-e Isten a hozzá érkező imák közül úgy, ahogyan mi megtesszük majd minden nap a hozzánk forduló embertársaink közül? Szöveg: Haba Gábor, fotó: Cselovszky Ferenc, Kucsara-Csapó Dorottya

3. Téli Berek - evangélikus hitépítő tábor

Nagybörzsöny – Negyven gyerek és fiatal tapasztalhatta meg, milyen egy csapatban lenni Jézussal a 3. Téli Berek - evangélikus hitépítő táborban, amelyet a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért szervezett 2011. január 26–29. között a Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközséghez tartozó Reménység házában. A 5-10. osztályos korosztálynak tartott tábort Pellionisz Petra vezette. Szöveg: Gerlai Pál, kép: dr. Horváth Márta, Keveházi D. Sámuel

2. Megálló istentisztelet

Budapest – 2012. január 15-én újra interaktív istentiszteleten vehettünk részt a Deák téri evangélikus templomban, melyet a KÖSZI, azaz Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata szervezett a gyülekezeti ifjúság segítségével. A Megálló istentiszteletek második alkalmán a kőbányai gyülekezet lelkésze, Benkóczy Péter prédikált a jelenlévőknek a közösségbe tartozásról, hogy milyen közösségben lenni egymással és Jézussal. Szöveg: Haba Gábor, fotó: Kucsara-Csapó Dorottya, Morva Judit

2011

KÖSZI-karácsony

Budapest – 2011. december 17-én rendezte meg idén a KÖSZI közös karácsonyi alkalmát, amelyen az önkéntesek meghitt és baráti hangulatban ünnepelhették Jézus születését. Szöveg: Jarács Teodóra, fotó: Frenyó István

1. Megálló istentisztelet

Budapest – 2011. december 4-én hosszas előkészületek után a Deák téri evangélikus templomban a gyülekezeti ifjúság segítségével Megálló néven rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért újfajta interakítv ifjúsági istentiszteletét, amelyen Solymár Péter újpesti lelkész prédikált. A Megálló megőrzi az eddigi Deák téri ifjúsági istentisztelet eredeti értékeit, kibővítve azt a KÖSZI szellemiségével, eszközeivel. Szöveg: Lőrincz Andi Luca, fotó: Tarnai Zsófia

Adventi koszorú-készítés

Budapest – 2011. november 25-én közös adventi koszorú készítést szervezett a KÖSZI a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban. Az iskola diákjai gyűltek össze, hogy megalkothassák saját, vagy osztályuk adventi koszorúját. Szöveg és kép: Béres Anna

Diákcsendesnap a Bonyhádi Evangélikus Gimnáziumban

Bonyhád – 2011. október 28-án rendezte meg a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium reformációi diákcsendesnapját, amely a testi, lelki, szellemi egészség jegyében telt. Az alkalmat a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért szervezte önkénteseivel és az iskola tanáraival. Szöveg: Leichter Lilla, kép: Bognár Cecil

Diákcsendesnap a Soproni Líceumban

Sopron – Idei líceumi őszi csendesnapunk témája az Önkéntesség volt. A nyitó istentisztelet utáni sokszínű program mutatja, hogy minden osztályt szerettünk volna bevonni valami olyan tevékenységbe, amellyel azt élhetik meg a diákok, hogy jó tenni a környezetünkért, a másikért, a nálunk nagyobb szükségben lévőért. Szöveg: Mesterházy Balázs. Fotó: Tapolczai Péter, Szemerey Bence, Mesterházy Balázs, Tamás Teodóra

KÖSZI-tábortalálkozó

Piliscsaba – Jézus szemében címmel rendezte meg tábortalálkozóját a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért 2011 október 7-11. között. A piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthonban tartott tábortalálkozón ötven gyerek vett részt, a lelki vezető Gerlai Pál, a táborvezető Kelényi Zsolt volt. Szöveg: Gerlai Pál, Pellionisz Petra, fotó: Malík Mátyás

Tanévnyitó családi nap Cinkotán a KÖSZI-vel

Budapest – Cinkota – Az iskolások körében évről-évre örvendetes módon megnőtt az érdeklődés a rendszeres találkozások iránt. A cinkotai gyüle-kezetben tanárokból, hitoktatókból, teológusokból álló lelkes csapat alakította ki azt a koncepciót, amely mentén kísérjük a fiatalokat a hit útján. Előbb a Bibliában előforduló növényeket, majd állatokat vettük sorra. Kirándulásaink során ellátogattunk a vácrátóti arborétumba és a gyöngyösi állatkertbe, hogy a gyakorlatban is elmélyítsük ismereteinket. Idén a különböző mesterségek felé fordult a figyelem. Szöveg: Vető István

15. Napvető - evangélikus gyerektábor

Piliscsaba – Isten különböző arcaival ismerkedhetett meg az a 80 gyerek, aki részt vett Piliscsabán, a Béthel Missziói Otthonban tartott 15. Napvető – evangélikus gyerektáborban. A 2011. augusztus 7-13. között tartott tábort a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért rendezte meg, Kelényi Zsolt vezetésével. Szöveg: Pellionisz Petra, Szlaukó Orsolya, kép: Horváth Márti

Magyar-Szlovák evangélikus gyerektábor

Garamkövesd – 2011. július 24-30. között Garamkövesden rendezték meg a Százdi Evangélikus Gyülekezet szervezésében a Magyar-Szlovák Evangélikus Gyermektábort Ferenczy Erzsébet lelkésznő vezetésével, amelynek lebonyolításában a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért is segítséget nyújtott. A gyönyörű felvidéki természeti- és egyben izgalmas, multikulturális környezetben vidáman és tartalmasan zajlott a gyerekek számára megrendezett hét. Szöveg: Gengeliczki Barbara, Malík Mátyás, Pellionisz Petra, kép: Horváth Márta

A KÖSZI szolgálata a Csillagponton

Tata – 2011. július 19-23. között rendezték meg az 5. Csillagpont Országos Református Ifjúsági Találkozót. A fesztivál több mint háromezer fiatalt mozgatott meg, amelyen a KÖSZI is szolgált Kerekes Szabolcs (Barnabás Csoport, REMA misszió) és Molnár Péter (Budai Református Gyülekezet lelkésze) vezetésével. Szöveg: Szeli Noémi, kép: Molnár Péter

Évadzáró családi nap a Zuglói Evangélikus Gyülekezetben

2011. június 5-én került megrendezésre a Zuglói Evangélikus Gyülekezet évadzáró családi napja Tamásy Tamás és Tamásyné Zsóka lelkészek koordinálásával. A lebonyolításában a gyülekezet tagjai, illetve a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért önkéntesei vettek részt. Szöveg: Pellionisz Petra

5. Életfonal - evangélikus életvezetési tábor

Piliscsaba – A KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért április 28 – május 1. Között rendezte meg Piliscsabán az 5. Életfonal – evangélikus életvezetési tábort, melynek mottója „Egymás szemében” volt. Szöveg: Malík Mátyás, Pellionisz Petra, kép: Malík Mátyás

Diákcsendesnapok a Deák téri és a Fasori Gimnáziumban

A KÖSZI csapatához két felkérés érkezett néhány hónappal ezelőtt: Rozs-Nagy Szilvia, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium és Csepregi András, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium iskolalelkészei a 2011. április 19-ei illetve 20-ai nagyheti csendesnapok lebonyolításában kérték a KÖSZI segítségét. Sok ötlettel vágtunk bele a szervezésbe, hogy érdekes, értékes programokkal fogadhassuk a középiskolásokat. Szöveg: Czombos Dorottya és Pellionisz Petra, kép: Czombos Dorottya és Frenyó István

Napvető csapatépítő szervezőknek

Budapest – Március 20-án tartotta első csapatépítő megbeszélését a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért Napvető-csapata. Az összekovácsoló tréninget Benkóczy Péter evangélikus lelkész vezette, ahol azon kívül, hogy egy remek kis csapat jött létre, megszületett a 15. Napvető – evangélikus gyerektábor témája is: Isten arcai. Szöveg: Horváth Márti és Pellionisz Petra, kép: Horváth Márti

Szélrózsa-utótalálkozó

A Hosszabbítás címet viselő Szélrózsa-utótalálkozón nagyon tartalmas volt a program: közös énekléssel, áhítattal indult a nap, melyet különféle koncertek, előadások, beszélgetések, alternatív programok követtek. A találkozón a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért is képviseltette magát. Szöveg: Szeli Noémi

2. Téli Berek - evangélikus hitépítő tábor

Nagybörzsöny – A KÖSZI 2011. január 27 – 30. között Nagybörzsönyben rendezte meg a 2. Téli berek – evangélikus hitépítő tábort Pellionisz Petra vezetésével. A KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért egy olyan csupa lelkes evangélikus fiatalból álló csapat, akik többek között a tavaszi Életfonal és a nyári Napvető táborokat is szervezik. Ebben az évben is a Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközséghez tartozó „Reménység ház” adott otthont ennek a három és fél napos tábornak. Szöveg: Gerlai Pál, Horváth Márti, Pellionisz Petra, fotó: Horváth Márti

2010

Ruhaosztás a pilisi gyermekotthonban

Pilis – A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért, azaz a KÖSZI tagjai karitatív ruhagyűjtést szerveztek a novemberi, Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban tartott KÖSZI Ifjúsági Napon. A szövetség tagjai úgy döntöttek, hogy a ruhaadományokat a pilisi Óvoda, Általános Iskola és Gyermekotthon részére ajánlják fel. A ruhákat 2010. december 27-én adták át személyesen. Szöveg: Gengeleczki Barbara, kép: Jagyugya Erik és Kelényi Zsolt

KÖSZI-karácsony

A KÖSZI 2010. december 18-án karácsonyi összejövetelt szervezett – ezúttal önkéntesei számára. A hangulat az ünnephez méltóan meghitt és családias volt. Szöveg: Gengeliczki Barbara és Malík Mátyás, kép: Kelényi Gergely.

MEVISZ-Bárka Mikulás

Budapest – 2010. december 4-én újra, mint az elmúlt 5 évben mindig, a Budapesti Evangélikus Egyetemi Gyülekezet jóvoltából és vendégszeretetéből a Lágymányosi Ökumenikus Központban szerveztük meg a hagyományos decemberi Mevisz-Bárkás együttlétet. Ez az alkalom évek óta kicsit ugyanolyan és mégis mindig kicsit más… Szöveg: Bence Orsi, Czombos Dorottya, fotó: Kelényi Zsolt

Adventikoszorú-készítés

Budapest – 2010. november 26-án közös adventi koszorú-készítést szervezett a KÖSZI a Deák téri Evangélikus Gimnáziumban. Tanárok és diákok gyűltek össze tanítás után, hogy közvetlenül advent előtt mindenki elkészítse saját otthoni vagy az osztálya adventi koszorúját. Szöveg: Jarács Teodóra, kép: Frenyó István

KÖSZI Ifjúsági Nap

Budapest – 2010. november 20-án került megrendezésre a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért bemutatkozó rendezvénye. A KÖSZI Ifjúsági Napnak a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium adott otthont. Az esemény mottója: „Egészségedre”, jelmondat volt. Szöveg: Gengeleczki Barbara, Malík Mátyás, kép: Gengeleczki Barbara, Kelényi Gergely, Morva Judit.